Συχνά Διατυπούμενες Ερωτήσεις

Γιατί γίνεται η Έκκληση τώρα;

Διάγουμε μια δύσκολη φάση του Κυπριακού.  Ίσως αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία αποσόβησης του διαμελισμού της Κύπρου, στον οποίο θα καταλήξουμε, αν δεν πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας. Κινδυνεύουμε να καταλήξουμε στην τραγική αυτή εξέλιξη, παρά το ότι και οι πλείστοι  Ελληνοκύπριοι και οι πλείστοι Τουρκοκύπριοι απερίφραστα απορρίπτουν τον ακρωτηριασμό της Κύπρου.

Προς ποιον απευθύνεται;

Η Έκκληση για την επανένωση της Κύπρου απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.  Βέβαια, η Έκκληση έμμεσα απευθύνεται και στη διεθνή κοινότητα αλλά και στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.

Πού στοχεύει η Έκκληση;

Η Έκκληση στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ότι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα, που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αναστρέψιμα, και ότι η παράταση της αβεβαιότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.  Στόχος είναι να εμψυχώσουμε τους ηγέτες μας να προχωρήσουν με θάρρος στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος (στη βάση που διακήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήθηκε στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Βερολίνο και επικυρώθηκε με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 30 Ιανουαρίου 2020 και της 28 Ιουλίου 2020) και να τους διαβεβαιώσουμε ότι στην προσπάθειά τους αυτή θα μας βρουν συμπαραστάτες τους.

Γιατί δεν συμμετέχουν στην Έκκληση οι Τουρκοκύπριοι;

Η Έκκληση απευθύνεται στον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας από τα μέλη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.  Ελπίζουμε, όμως, ότι η Έκκληση θα ενθαρρύνει και θα ενισχύσει τους Τουρκοκύπριους, που υποστηρίζουν λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Ποιο πολιτικό κόμμα στηρίζει την Έκκληση;

Η Έκκληση είναι μια πραγματικά υπερκομματική πρωτοβουλία και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.

Ποιος συντονίζει τη διαδικασία της σύνταξης και της υποβολής της Έκκλησης;

Η πρωτοβουλία της Έκκλησης ανήκει σε μια ομάδα Ελληνοκυπρίων, που δεν έχουν οποιαδήποτε πολιτική φιλοδοξία και που στοχεύουν αποκλειστικά στο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της Κύπρου.  Την ομάδα αυτή απαρτίζουν (κατά ηλικιακή αρχαιότητα) οι Φάνος Επιφανίου, Ανδρέας Μάτσης, Ελευθέριος (Έρικ) Μοντάνιος, Χρήστος Π. Παναγιωτίδης και Παύλος Αναστασιάδης.  Από την ονομαστική κατάσταση των διακεκριμένων Κυπρίων, που πρώτοι προσχώρησαν στην Έκκληση, θα διαπιστώσετε ότι τα πρόσωπα που έχουν ήδη υπογράψει την Έκκληση προέρχονται από όλο το πολιτικό και το κοινωνικό φάσμα της Κύπρου αλλά και από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Κύπρου.  Η ονομαστική κατάσταση των διακεκριμένων συμπατριωτών μας, που πρώτοι προσχώρησαν στην Έκκληση, παρατίθεται στο τέλος του κειμένου της Έκκλησης.

Πόσο καιρό θα παραμείνει «ανοικτή» η Έκκληση;

Ο χρόνος που θα παραμείνει «ανοικτή» η Έκκληση, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα προσχώρησης, θα είναι περιορισμένος.  Γι’ αυτόν τον λόγο, προσχωρήστε άμεσα.  Επίσης παροτρύνετε τους γονείς, τα ενήλικα παιδιά, τους φίλους, τους συγγενείς και τους γνωστούς σας να προσχωρήσουν μαζικά.

Ποια είναι η διαδικασία προσχώρησης;

Είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω υπολογιστή, αναζητήστε (με τις γνωστές μηχανές αναζήτησης) την ιστοσελίδα <1cyprus.eu>, στην οποία ευρίσκεται η πλατφόρμα προσχώρησης, και ακολουθείστε τις οδηγίες.  Εναλλακτικά, με το κινητό σας ανιχνεύσετε τον Κωδικό Ταχείας Ανταπόκρισης (QR Code), που θα σας πάει, κατ’ ευθείαν, στην ιστοσελίδα προσχώρησης.  Η διαδικασία προσχώρησης είναι απλή και εύκολη.

Αν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία, μπορείτε να επιζητήσετε βοήθεια (help desk) στο 700-74-777, τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8π.μ. μέχρι τις 8μ.μ.

Ποια θα είναι η χρήση των στοιχείων των προσώπων που θα υπογράψουν της Έκκληση;

Για τους σκοπούς της ασφαλούς διαφύλαξης και της αξιόπιστης συλλογής των στοιχείων έχει επιλεγεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η οποία διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία (μηχανήματα και λογισμικό) που θα διασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στην όλη διαδικασία.

Η χρήση των στοιχείων των προσώπων που θα προσυπογράψουν την Έκκληση θα περιορισθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ στη στήριξη της γνησιότητας του αριθμού των πολιτών που έχουν προσυπογράψει την Έκκληση. Ενδεχομένως θα υπάρξει και πολύ περιορισμένης κλίμακας συλλογική επικοινωνία με τα πρόσωπα αυτά, για σκοπούς ενημέρωσής τους ως προς την πορεία της Έκκλησης.  Σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν μεμονωμένες αναφορές σε ονόματα ή σε οποιαδήποτε άλλα στοιχεία.  Ούτε θα δοθούν τα στοιχεία σας σε οποιοδήποτε τρίτο για οποιουσδήποτε εμπορικούς, πολιτικούς ή άλλους σκοπούς.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ